top of page
Βαμβάκι

Μια ευπαθής καλλιέργια είναι η καλλιέργια βάμβακος. Η εταιρεία χώρισε κάθε αγρό σε τμήματα, ανάλογα με την οργανική ουσία του εδάφους, και έπειτα παρείχε νερό και λίπασμα σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες που αυτό εμφανίζει.  Στόχος της εταιρείας ήταν να εντοπίσει τις διαφορετικές ζώνες κάθε αγρού  με διαφορετική περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Στη συνέχεια, σε κάθε ζώνη τοποθετήθηκε ένα μόνιμο δίκτυο ασύρματων υπέρυθρων αισθητήρων και αισθητήρων υγρασίας εδάφους, χάρη στο οποίο ήταν εφικτός ο υπολογισμός των αναγκών της καλλιέργειας σε νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Αμπέλι

Μία άλλη ευπαθής καλλιέργια είναι το αμπέλι. Η υγεία και η παραγωγικότητα του αμπελιού επηρεάζονται από ένα πλήθος φυσικών, βιολογικών και χημικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών διακυμάνσεων στην τοπογραφία, των χαρακτηριστικών του εδάφους και της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών και παρασίτων. Η διακύμανση αυτών των παραγόντων έχει ως αποτέλεσμα τη χωρική διακύμανση στην απόδοση παραγωγής και στην ποιότητα των σταφυλιών μέσα στο ίδιο τεμάχιο, που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε συνολική μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου οίνου και κατά συνέπεια σε μείωση των οικονομικών εσόδων για τους παραγωγούς. Οι αισθητήρες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας καθώς και ένας αισθητήρας που παρακολουθεί την υγρασία των φυλλωμάτων.

Κρόκος

Ο κρόκος ονομάζεται διεθνώς και σαφράν, είναι το ακριβότερο καρύκευμα, και, εξαιτίας του ότι έχει πολλά έξοδα η συγκομιδή του, θεωρείται το ακριβότερο μπαχαρικό. Στον εξοπλισμό στον οποίο έχει εγκατασταθεί το πρωτόκολλο επικοινωνίας χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας πραγματοποιεί μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και αγωγιμότητας εδάφους βοηθώντας στην αποτελεσματική εποπτεία της σοδειάς, την αρτιότερη οργάνωση και τον έγκαιρο σχεδιασμό των διαφορετικών σταδίων παραγωγής. Η εφαρμογή των αισθητήρων αυτών στην καλλιέργεια του κρόκου συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής τους επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μέσα από προσεκτική και συνεχή παρακολούθηση.

Δ.Ε.Η

Στον τομέα του περιβαλλοντικού ελέγχου όπου δραστηριοποιείται η Agrosense A.E. πρώτη της εφαρμογή ήταν η Δ.Ε.Η Κοζάνης όπου κύριoς στόχος και μέλημα της ήταν η παρατήρηση, πρόγνωση και έγκαιρη ειδοποίηση (early alerting prognosis telemonitoring system) με συστήματα τηλεμετρίας, της ποιότητας και του επιπέδου μόλυνσης τόσο του εδάφους (μετρήσεις pH, ειδικής αγωγιμότητας, σκληρότητας κλπ.) ,της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (παρουσία μονοξειδίων και διοξειδίων στην ατμόσφαιρα), όσο και του υπεδάφους (pH των υδάτων καθώς ,συγκέντρωσης καταλυτών στο νερό).

Οι τηλεμετρικοί σταθμοί μέτρησης ποιότητας και ποσότητας, είναι πολυαισθητήρες τοποθετημένοι σε σημεία στρατηγικής σημασίας στην περιοχή παρακολούθησης, οι οποίοι προσδιορίζουν τιμές φυσικοχημικών παραμέτρων (pH, αγωγιμότητα, θερμοκρασία, διαλυμένο οξυγόνο).

bottom of page